nieuws

Cogas en SallandWonen werken samen aan duurzame warmteprojecten

Geen categorie

Cogas Duurzaam B.V. en Woningstichting SallandWonen werken nauw samen bij de realisatie van een aantal duurzame energieprojecten. Het betreft een drietal projecten waar verschillende duurzame energiesystemen worden toegepast. Beide partijen richten zich constant op duurzaamheid en willen hiermee bijdragen aan een milieuvriendelijke leefomgeving.

Cogas Duurzaam heeft met SallandWonen een contract gesloten voor het realiseren van duurzame energiesystemen bij de projecten Noorder Koeslag in Wijhe, Kop van Salland in Raalte en Schuilenburg in Raalte.

Aansprekende projecten

Het zijn drie aansprekende projecten. Bij NoorderKoeslag gaat het om het duurzaam verwarmen van een nieuw te bouwen appartementencomplex in combinatie met verwarming van het openluchtzwembad van Wijhe door middel van een op hout gestookte biomassa-installatie. Het is een goede combinatie, aangezien de installatie zomers vooral warmte levert aan het zwembad en in de winter de appartementen verwarmd.

Het project “Kop van Salland” betreft een woongebouw met 48 appartementen waarvan 24 zorgeenheden. Dit is ook voor Cogas Duurzaam een uniek project. Door middel van een luchtwarmtepomp in combinatie met zonnecollectoren wordt warmte en warm water geleverd aan de appartementen. Het water dat door de zonnecollectoren is verwarmd hoeft de warmtepomp niet meer te verwarmen. Dit betekent dat de warmtepomp minder bedrijfsuren maakt en dus minder elektriciteit verbruikt.

Tot slot realiseert SallandWonen 89 appartementen en 1.560 m2 aan commerciële ruimten voor drie zorginstellingen. Bij dit project aan de Schuilenburg in Raalte, wordt warmte- koudeopslag (WKO) toegepast. Het WKO-systeem zorgt ervoor dat in de winter koude in de bodem wordt opgeslagen. Deze koude wordt ’s zomers als koeling voor de gebouwen gebruikt. Andersom wordt de warmte in de zomer opgeslagen in de bodem. Deze wordt in de winter dan weer gebruikt voor de verwarming van de gebouwen.

Exploitatie

Cogas investeert in de energie-infrastructuren en exploiteert deze. Cogas zorgt bij de projecten in Raalte de komende vijftien jaar en bij het project in Wijhe de komende 30 jaar voor de levering van warmte en koude. Door SallandWonen wordt aan Cogas Duurzaam hiervoor een bedrag aan aansluitkosten betaald. Tussen SallandWonen en Cogas is afgesproken dat de toekomstige huurders van de woningen een tarief betalen dat 10% onder het niet meer dan anders tarief van Energie in Nederland ligt.

Voor het project in Wijhe wordt van de provincie Overijssel een financiële bijdrage ontvangen.

Reageer op dit artikel