nieuws

Onderzoek aangekondigd naar problemen warmtepomp/wko-systeem in Bodegraven

Geen categorie

Era Contour, hoofdaannemer van een woningproject in de gemeente Bodegraven, heeft twee onafhankelijke installatiebureaus gevraagd te onderzoeken wat de oorzaak is van problemen met het collectieve warmtepomp/wko-systeem in de wijk. Op korte termijn zullen deze bureaus advies uitbrengen, waarna Era de kosten van eventuele aanpassingen voor zijn rekening neemt.

Toen de wijk Weideveld in februari 2011 werd opgeleverd, was de collectieve verwarmingsinstallatie nog niet in orde. De bewoners hadden echter vertrouwen in Era Contour en accepteerden de situatie, in de verwachting dat alle woningen binnen afzienbare tijd van de juiste configuratie zouden zijn voorzien.

Er kwamen echter al snel klachten over het verwarmingssysteem. Wanneer de benedenverdieping van een woning op temperatuur is, worden de kamers boven niet meer verwarmd. Na enkele maanden leek er een oplossing te zijn gevonden. Installatiebedrijf Giesbers en van der Graaf voerde een aantal aanpassingen door, die weliswaar voor een kleine verbetering zorgden, maar het echte probleem werd er niet mee opgelost.

Inmiddels zijn de bewoners van de wijk in actie gekomen. De bewonersvereniging heeft vorige week een persbericht verstuurd naar de lokale media waarin de problemen werden beschreven, en het wijkteam heeft een brief gestuurd naar de fracties van alle partijen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De problematiek is echter al bekend in de lokale politiek. In 2008 heeft de SGP al vragen gesteld over het project.

Een ander probleem rond de woonwijk Weideveld lijkt te zijn opgelost. Waterleidingbedrijf Oasen wil geen warm water door het waterleidingnet laten stromen in verband met het risico op legionella. Om aan deze wens tegemoet te komen, zorgt Nuon ervoor dat de waterleiding tussen de warmtepomp en het tappunt een terugslagklep heeft, zodat er geen warm water in het leidingnet van Oasen kan stromen. Ook moet er voldoende afstand gehouden worden tussen warm- en koudwaterleidingen, zodat het koude water niet verwarmd kan worden door er naastgelegen warmwaterleidingen.

Bron: RTV Bodegraven

Reageer op dit artikel