nieuws

489 nieuwe initiatieven SDE+

Geen categorie

Voor dit jaar zijn 489 nieuwe initiatieven ingediend bij de stimuleringsregeling voor de productie van duurzame energie (SDE+), zo meldt Agentschap NL. Het gaat daarbij vooral om aanmeldingen op het gebied van zonne-energie, mestvergisting en aardwarmte. Met al deze initiatieven kan genoeg energie worden opgewekt om het verbruik van 250.000 huishoudens te dekken.

Nieuwe banen

Voor de SDE+, die 13 maart 2012 werd opengesteld, is veel animo. Er is voor 2012 al voor 2 miljard euro aan projecten ingediend. Dit jaar komen voor het eerst ook warmteprojecten in aanmerking voor de stimuleringsregeling. Ondanks het grote aantal aanvragen is nog niet zeker dat het beschikbare budget van 1,7 miljard euro zal worden overschreden. De komende periode gaat Agentschap NL, de organisatie die de SDE+ uitvoert, de ingediende projecten beoordelen om vast te stellen of aan alle voorwaarden van de regeling is voldaan.

Zo laag mogelijk subsidiebedrag

“Dit levert duurzame energie én nieuwe banen op”, zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. “De projecten die dit jaar worden gehonoreerd zijn goed voor 2000 arbeidsplaatsen”. De regeling is zo opgezet dat projecten voor een zo laag mogelijk subsidiebedrag inschrijven. “Daardoor is de belastingbetaler zo’n 3 miljard euro goedkoper uit dan bij de oude regeling”, aldus Verhagen. In 2012 krijgen producenten voorrang als ze genoegen nemen met een subsidie van maximaal 7 eurocent/kWh voor elektriciteit, 48,3 eurocent/Nm3 voor groen gas en 19,4 euro/GJ voor warmte.

Reageer op dit artikel