nieuws

Warmtepomp-oplossing GEA Grenco wint NVKL Koeltrofee

Geen categorie

GEA Grenco heeft de NVKL-koeltrofee gewonnen met zijn industriële GEA Grenco Energy Enhancer. De Energy Enhancer is een zogenaamde ‘add-on warmtepomp’ met een rendement tot 500 procent. Hij gebruikt de afvalwarmte van de koelinstallatie in een productieproces, om er nuttige warmte van te maken.

Bijzondere eigenschap van de Energy Enhancer is het feit dat de afvalwarmte van de koelinstallatie van een temperatuurniveau van circa 35°C wordt omgezet naar nuttige warmte van circa 80°C. Deze warmte kan dan in een ander deel van het productieproces worden ingezet, bijvoorbeeld voor het verwarmen van water. Voordelen hierbij zijn een grote besparing op gebruik van primaire energie, verlaging van de CO2-uitstoot en een verlaging van de energiekosten.

Normaal gesproken wordt de aan het proces of de ruimte onttrokken hoeveelheid koude door de koelinstallatie getransporteerd naar de omgeving. Om dit mogelijk te maken moet (elektrische) energie aan de compressor toegevoerd worden. De gezamenlijke hoeveelheid warmte wordt meestal afgegeven aan de omgeving en gaat daarbij verloren. Door de GEA Grenco Energy Enhancer toe te passen kan deze afvalwarmte (deels) worden gebruikt om bijvoorbeeld warm water te maken. De Energy Enhancer zorgt er, zoals eerder genoemd, ook voor dat het temperatuurniveau van de bruikbare warmte stijgt van 35°C naar 80°C.

Ondanks dat aan de warmtepompcompressor elektrische energie moet worden toegevoerd, zorgt de warmtepomp ervoor dat voor elke kW aan elektrische energie die is toegevoerd, zo’n 5 kW warmte ter beschikking komt. Dat is een rendement van circa 500 procent; daarmee is de Energy Enhancer vijf maal effectiever dan een verwarmingsketel. Daarnaast worden ook energiekosten en vaak ook waterkosten (water en waterbehandeling) bespaard op de condensors van de koelinstallatie die de warmte naar buiten afvoeren. Doordat de Energy Enhancer efficiënter is dan een verwarmingsketel, wordt ook een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot gerealiseerd. Al met al biedt het systeem dus een zeer duurzame oplossing. De Energy Enhancer kan worden toegepast op zowel bestaande als nieuwe koelinstallaties, en hij is beschikbaar in een zuiger- en een schroefcompressoruitvoering.

De NVKL-koeltrofee wordt sinds 1989 eens per twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de NVKL (Nederlandse Vereniging van Ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling) voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van de koudetechniek en/of klimaatbeheersing.

Reageer op dit artikel