nieuws

‘Duurzaamste zwembad van Nederland’ verwarmt zwemwater middels een warmtepomp

Geen categorie

In opdracht van de gemeente Maastricht bouwt Van Wijnen Sittard momenteel het ‘duurzaamste zwembad van Nederland’. Na oplevering moet het zwemwater worden verwarmd via een warmtepomp die warmte aan het grondwater onttrekt.

Het Geusseltbad is het eerste zwembad van Nederland zonder gasaansluiting, en bij de bouw wordt bovendien waar mogelijk het Cradle-to-Cradle–principe toegepast. In het ontwerp van het bad is gekozen voor een extreme mate van isolatie, in combinatie met houtskeletbouw en een energiezuinig ventilatiesysteem. Door het gebouw bovendien ‘zongericht’ te plaatsen, wordt de energievraag verder verlaagd en kan de stroombehoefte worden opgewekt middels PV-panelen. Voor zover nodig wordt de opbrengst van de panelen aangevuld met stroom uit een waterkrachtcentrale. Uit berekeningen blijkt dat dit pakket aan maatregelen niet alleen energiekosten bespaart, maar jaarlijks ook voor een CO2-emissieverlaging van 1600 ton zorgt. Hiermee moet het Geusseltbad, dat eind dit jaar wordt opgeleverd, uiteindelijk het eerste zwembad van Nederland worden dat in aanmerking komt voor Breeam-certificering.

Reageer op dit artikel