nieuws

Arnhem zet warmtepomp in voor warmte uit rioolwater

Geen categorie

In de Arnhemse nieuwbouwwijk ‘Rijnboog’ zal gebruik worden gemaakt van een bijzondere vorm van duurzame energie: rioolwater. Het afvalwater dat door de riolering stroomt, is warmer of kouder dan de buitenlucht. Dit temperatuurverschil zal worden benut voor de verwarming van kunstencluster, winkels en woningen in de winter en voor koeling in de zomer.

De methode heet riothermie (energie uit het riool) en wordt toegepast in combinatie met koude-/warmteopslag in de diepe ondergrond. Burgemeester en wethouders hebben voor deze duurzame energievoorziening gekozen in de vandaag vastgestelde Energievisie Rijnboog.De nieuwbouw in Rijnboog gaat zo min mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken voor verwarming of koeling van de gebouwen. Er bestaat een meetlat om te bepalen hoe duurzaam de energievoorziening is. Een volledig klimaatneutraal energiesysteem krijgt het cijfer 10. De ambitie is om voor Rijnboog minstens een 8 te scoren.


Vergelijking energiesystemen

In de Energievisie zijn verschillende energiesystemen vergeleken op onder meer CO2-uitstoot, kosten en prestatie. In de vergelijking met aardgas en stadsverwarming is riothermie in combinatie met koude-/warmteopslag de beste optie. Dit systeem haalt een 7,9 op de energiemeetlat. Daarom laat de gemeente dit systeem uitwerken in een voorlopig ontwerp, dat door een kiene opzet en verdere voorzieningen in de energiehuishouding van de gebouwen zelf het cijfer 8 oplevert. Als uit onderzoek blijkt dat het energiesysteem economisch haalbaar is, volgt naar verwachting in de zomer van 2012 het definitieve besluit.

Life+-subsidie

Voor de energievoorziening in Rijnboog heeft de gemeente Arnhem een Europese Life+-subsidie van 1,3 miljoen euro gekregen. Dat gebeurde als onderdeel van het Europese Seweex-project, de Engelse term voor het systeem voor uitwisseling van energie met gebruikmaking van rioolwater.


Optimaal duurzaam

Wethouder van milieu Margreet van Gastel: “Het klinkt zo simpel en het is o zo doeltreffend: warmte uit het riool halen. Het is wel moeilijker dan het lijkt want er komt een heel ingewikkeld systeem aan te pas. Warmtewisselaars halen de koude of warmte uit het rioolwater. Voor de energielevering moet een warmtepomp het water op de juiste gebruikstemperatuur brengen. Het resultaat is optimaal duurzame energie. Ook in Rijnboog laat Arnhem zien dat we een duurzame stad willen zijn die werkt aan een beter klimaat met energie made in Arnhem!”
Rijnboogwethouder Gerrie Elfrink: “Rijnboog wordt mooi opgeknapt en ingericht als een aantrekkelijk deel van de binnenstad. Het gebied wordt in alle opzichten een bron van energie.”

Bron: Gemeente Arnhem

Reageer op dit artikel