nieuws

Rabobank financiert onderzoek schoonmaakmethoden aardwarmtebron

Geen categorie

De Rabobank heeft een contract met twee Westlandse tuinbouwbedrijven getekend voor de financiering van onderzoek naar schoonmaakmethoden voor aardwarmtebronnen. Het doel van dit onderzoek is het maximaal beperken van de rendementschade door eventuele ‘bijvangst’ van olie en gas bij de toepassing van aardwarmtebronnen. Zo kan de opbrengst van deze bronnen worden vergroot.

Potplantenkwekerij The Green Innovator en tomatenkwekerij Gebr. Duijvestijn hebben al enkele jaren ervaring met het toepassen van aardwarmte. Beide bedrijven liepen daarbij tegen het probleem aan dat het rendement van warmtewinning negatief werd beïnvloed door vervuiling van gas, olie of zanddeeltjes. Omdat hier volgens de twee bedrijven nog geen standaardoplossing voor bekend is, gaan ze samen met partijen uit de olie- en gaswereld onderzoek doen naar een methode om vervuiling van hun aardwarmtebron te beperken. Rabobank levert een belangrijke financiële bijdrage om het onderzoek mogelijk te maken.

“De verdere ontwikkeling van aardwarmte als energiebron dient zowel een economisch als maatschappelijk belang. De resultaten van de glastuinbouwsector worden sterk beïnvloed door schommelingen in de gasprijs. Aardwarmte zorgt voor een stabiele energieprijs voor lange termijn op een acceptabel niveau. Dankzij aardwarmte kan het risico van een voor de sector belangrijke, moeilijk te beïnvloeden, kostenpost afgedekt worden en daarmee een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de Nederlandse glastuinbouwsector leveren. Daarnaast kan aardwarmte uitgroeien tot een belangrijk instrument om de CO2-reductieplannen van de Nederlandse overheid te realiseren”, zo stelt Muriël van Zanten van Rabobank Westland. “Randvoorwaarde bij dit economische en maatschappelijk belang is dat de aardwarmtebron goed functioneert.”

Bron: Het Hele Westland

Reageer op dit artikel