nieuws

Meest duurzame gemeentehuis krijgt WKO en warmtepompen

Geen categorie

Bij de bouw van het meest duurzame gemeentehuis van Nederland heeft VolkerWessels afgelopen week het hoogste punt bereikt. Het pand, dat in Hardenberg wordt gerealiseerd, wordt onder andere voorzien van zonnepanelen en warmtepompen.

Zonnepaneel

Ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt van het gebouw werd door burgemeester Snijders en een van de wethouders van Hardenberg een zonnepaneel geplaatst, dat op 24 meter hoogte het hoogste element van de dakconstructie vormt. Bij de oplevering moet het gebouw volledig klimaatneutraal functioneren. Om deze doelstelling te bereiken, wordt een breed pakket aan bouwtechnische maatregelen doorgevoerd. Zo moet het compacte ontwerp van het gebouw alleen al zorgen voor een energiebesparing van 20 procent, is er slooppuin van het oude gemeentehuis gebruikt bij de herbouw en wordt horizontale zonwering toegepast die warmte reflecteert in de zomer en warmte opvangt in de winter. Bovendien wordt er betonkernactivering met WKO in het gebouw toegepast, waarbij HOMIJ, dat verantwoordelijk is voor de technische installaties in het gebouw, een aantal warmtepompen inbouwt.

Het nieuwe gemeentehuis moet in septembeer 2012 worden geopend voor het publiek.

Reageer op dit artikel