nieuws

Diepste aardwarmtebron van Nederland in voorbereiding

Geen categorie

Samen met HVC en Westland Infra werkt FloraHolland aan voorbereidingen voor de eerste diepe warmtebron in Nederland. De bron, die moet worden geboord op het terrein van FloraHolland, is uniek door de grote diepte waar naartoe geboord wordt. De bron wordt circa vier kilometer diep. Tot nu toe is bij Nederlandse aardwarmteprojecten nooit dieper geboord dan drie kilometer.

De voorbereiding van het project verloopt voorspoedig, en de initiatiefnemers gaan er vanuit dat er volgend jaar geboord gaat worden. Voor het zo ver is moeten er aanbestedingen plaatsvinden, er moeten kilometers buis worden besteld en gefabriceerd, en een boortoren worden gebouwd. Het boren zelf zal vervolgens ongeveer een jaar duren.

Rendement

De initiatiefnemers menen dat er een grote kans is dat uit de bron 25 megawatt aan warmte omhoog gehaald kan worden. Dat zou genoeg moeten zijn om niet alleen de gebouwen van FloraHolland, maar ook de nieuwe woonwijk ‘Liermolen’ in De Lier te verwarmen, en daarnaast nog 100 tot 120 hectare kassen. Een tiental tuinders is al serieus geïnteresseerd. De temperatuur van het omhoog gepompte water wordt geschat op ongeveer 140 graden Celsius

Investering en risico

Aardwarmteprojecten kunnen bij voldoende hoge energieprijzen rendabel worden geëxploiteerd. De investering is uiteraard fors, maar zal in 15 jaar terugverdiend worden. De levensduur van de installatie wordt geschat op 60 jaar. De financiering ziet er goed uit; in combinatie met een goede verzekering die risico’s uitsluit zien de banken wel kansen. Toch is het risico dat een boring niet in een goede watervoerende laag terecht komt momenteel nog altijd slechts beperkt verzekerbaar. Dit risico kan met behulp van een garantieregeling van het rijk worden afgedekt. De kans op een succesvolle boring moet dan wel minimaal 90% zijn, en het reeds afgeronde geologisch onderzoek toont aan dat dit het geval is.

Natuurlijk is er een kans op het oppompen van olie of gas, zoals eerder in Pijnacker gebeurde, maar deze kans is slechts klein. Het gevolg daarvan zou in geval van olie een dure olieafscheider zijn. Voor gas is er een goedkopere oplossing. Onlangs kondigde minister Verhagen in het ‘’actieplan aardwarmte’’ aan te onderzoeken of aardwarmte kan worden opgenomen bij de openstelling van de SDE+, de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie. Het rijk ziet in aardwarmte een techniek met grote potentie en heeft als doel om in 2020 zoveel warmte te produceren als nodig is om 275.000 huishoudens te verwarmen. Ook kondigde de minister plannen aan om de Mijnbouwwet met betrekking tot aardwarmte te versimpelen.

Bron: Powerhouse.nl

Reageer op dit artikel