nieuws

VEH tegen labelplannen

Geen categorie

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de plannen voor sancties voor huizen zonder energielabel buitensporig. Minister Donner van BZK wil vanaf juli 2012 invoeren dat huizen zonder energielabel niet ingeschreven kunnen worden bij het Kadaster. Dat zou betekenen dat deze woningen niet verkocht kunnen worden.

Volgens VEH kan door deze maatregel de verhuisketen verstoord raken. Dat is niet verstandig gezien de fragiele situatie op de huizenmarkt, vindt de organisatie. Minister Donner van BZK volgt met de maatregel Europese regels voor het sanctioneren van labelloze huizen bij verkoop of verhuur.

Er zijn volgens de VEH voldoende alternatieven. In België wordt de aanwezigheid van het energielabel bijvoorbeeld steekproefsgewijs gecontroleerd met als sanctie een boete. De VEH stelt voor om een basislabel in te voeren. Hierbij ontvangen alle woningen op basis van standaardkenmerken zoals bouwjaar, een minimaal energielabel.

Reageer op dit artikel