nieuws

Succesvolle proefboring aardwarmte

Geen categorie

Een proefboring naar aardwarmte bij IJsselmuiden is succesvol verlopen.Het project voorziet tuinbouwkassen van warmte uit de bodem. Bij een boring op 1.950 meter diepte is warm water gevonden.

Het water op die diepte is 73 graden Celsius, iets hoger dan geschat door geologen. Via een eerste put wordt het water via leidingen door de kassen van in eerste instantie drie bedrijven geleid.
In een tweede boorput stroomt het afgekoelde water dan weer terug. Provincie Overijssel en gemeente Kampen stelden eerder een lening van 6,7 miljoen euro beschikbaar om de aanleg van het systeem mogelijk te maken.
Overijssel zelfvoorzienend
Volgens expert Radboud Vorage wordt er in IJsselmuiden eigenlijk een klein energie-fabriekje gebouwd. Zo wordt er op allerlei manieren energie gemaakt in landbouwgebieden. Het kan ook met windmolens en zonnepanelen. Of, zoals in het dorp Heeten, met biogas. Dit gas wordt gewonnen uit mest en biomassa.
De provincie Overijssel wil leidingen aanleggen om dat gas te kunnen transporteren. Op den duur, vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk, wordt zijn provincie misschien wel helemaal zelfvoorzienend op energiegebied; een echte duurzame provincie.
Gas
Wel is er in het opgepompte water bij IJsselmuiden ook gas aangetroffen. Dat bericht het Agrarisch Dagblad gisteren naar aanleiding van een persconferentie. Omdat het gaat om kleine hoeveelheden, maken de projectleiders zich er geen zorgen om. Eerder zijn andere projecten naar aardwarmte vanwege de bijvangst van gas stilgelegd.

Reageer op dit artikel