nieuws

Nieuwe mondiale energienorm ook voor Nederland

Geen categorie

Vanaf 17 juni 2011 is er een nieuwe mondiale norm voor energiemanagement: de ISO 50001. NEN neemt de norm direct voor Nederland over, waardoor u deze als MJA-bedrijf betrekkelijk eenvoudig kunt invoeren. “Dankzij de mondiale norm krijgt energiemanagement een grotere marktwaarde.”

“Bedrijven die meedoen aan MJA3 moeten wat energiemanagement betreft aan bepaalde eisen voldoen, zoals die vastliggen in de referentie energiezorg”, legt Ronald Vermeeren van Agentschap NL uit. “Wel zo prettig natuurlijk als deze niet te veel afwijken van de Europese en mondiale normen hiervoor.” Agentschap NL kreeg eerder al voor elkaar dat de Europese norm NEN-EN 16001 goed aansluit op de MJA-eisen en de ISO 14001 voor milieumanagement. “Samen met Europese collega-organisaties hebben we ervoor gezorgd dat ook de nieuwe mondiale norm hiermee in grote mate overeenkomt.”

CO2-Prestatieladder
“Energiemanagement krijgt door de mondiale norm een grotere marktwaarde”, zegt Vermeeren. “De MJA-bedrijven vinden dat belangrijk. Wij zorgen graag dat zij daarvan kunnen profiteren.” Een bijkomend voordeel: bedrijven die aan de mondiale ISO 50001 voldoen, kunnen hiermee meteen de eerste treden van de CO2-Prestatieladder invullen. Daarnaast loopt er een initiatief om de aansluiting op de ISO 50001 goed te laten verlopen voor bedrijven die al voldoen, of willen gaan voldoen, aan de ISO 14001. “Zo willen we zorgen dat een bedrijf dat voldoet aan ISO 14001 ook voldoet aan ISO 50001.”

Reageer op dit artikel