nieuws

Kamervragen na mislukt warmtepompproject

Geen categorie

Het debacle rond warmtepompproject in de duurzame nieuwbouwwijk De Teuge in Zutphen lijkt in een nieuwe fase beland nu VVD-er Betty de Boer kamervragen over het onderwerp heeft gesteld. Het elektriciteitsnet in De Teuge in Zutphen is vanwege de warmtepompen driemaal zo zwaar belast dan in een gewone wijk. De warmtepompen zijn door het systeem […]

Het debacle rond warmtepompproject in de duurzame nieuwbouwwijk De Teuge in Zutphen lijkt in een nieuwe fase beland nu VVD-er Betty de Boer kamervragen over het onderwerp heeft gesteld.

Het elektriciteitsnet in De Teuge in Zutphen is vanwege de warmtepompen driemaal zo zwaar belast dan in een gewone wijk. De warmtepompen zijn door het systeem ook nogal eens stuk, waardoor mensen letterlijk in de kou zitten. De vraag naar elektriciteit werd zo groot dat de elektriciteitsvraag van het warmtepompsysteem zo groot werd dat de Alliander, die de netten verzorgt, een extra dikke stroomkabel onder de IJssel heeft doorgetrokken.

De VVD vindt dat de EPC-structuur een van de oorzaken van het probleem is. De hoge EPC-korting voor warmtepompen leidt er toe dat bij de bouw andere energiebesparende maatregelen achterwege worden gelaten, aldus de VVD. De Boer wil dat de overheid ‘het circus rond de EPC’ stopt omdat de systematiek wel eens de woekerpolis van de 21e eeuw kan worden.

Reageer op dit artikel