nieuws

Warmtewoning minder zuinig

Geen categorie

Nieuwbouwwoningen die zijn aangesloten op stadsverwarming zijn vaak minder energiezuinig dan woningen die zijn aangesloten op het gasnet. Een artikel over dit onderwerp van Toon Buiting, coördinator energiebeleid van de Radboud Universiteit Nijmegen en Allard van Krevel, adviseur energie van BECO, verschijnt binnenkort in Energie +.

Dit komt volgens de auteurs van het artikel doordat Nederlandse bouwbedrijven bouwen op de maximale EPC. Door een hoger opwekrendement krijgen warmtewoningen automatisch een lagere EPC. Dit effect wordt teniet gedaan doordat bouwers bijvoorbeeld isolatiemaatregelen achterwege laten voor woningen die zijn aangesloten op een warmtenet.

Hogere energielasten

Nieuwe wetgeving lost het probleem gedeeltelijk op, maar het is voor bouwbedrijven nog altijd mogelijk om warmtewoningen minder energiezuinig te bouwen. Dit betekent dat bewoners van warmtewoningen te maken hebben met hogere energielasten. Dit kan volgens de auteurs van het artikel oplopen tot een bedrag van 200 euro per jaar. Buiting en Van Krevel pleiten er daarom voor dat energiebesparende maatregelen buiten het huis niet meegenomen worden in de berekening van de EPC. Hierdoor is het voor bouwbedrijven niet meer mogelijk om minder energiebesparende maatregelen te nemen voor warmtewoningen.

Reageer op dit artikel