nieuws

Warmtepomp centraal in semi-collectief energiesysteem appartementencomplex

Geen categorie

Oost Flevoland Woondiensten (OFW) is onlangs gestart met de bouw van een bijzonder appartementencomplex. Niet alleen is het een nieuwe woonvorm dat OFW aan gaat bieden, maar er worden ook forse duurzaamheidsmaatregelen getroffen en gebruik gemaakt van een semi-collectief systeem. De corporatie uit Dronten ontwikkelde dit nieuwe concept in samenwerking met Peter Hafkamp directeur van RESEP (Renewable and Sustainable Energy Project). De Wiekslag wordt gebouwd door Groothuis Bouwgroep in samenwerking met Van Dorp Installaties.

OFW heeft gekozen voor een innovatief concept met een duurzaam semi-collectief systeem. Het appartementencomplex bestaat uit 24 appartementen en een groepsruimte. In de bodem komt een collectieve open bron voor warmte en koude opslag. Hierdoor is in de zomer ook koeling mogelijk. Eén warmtepomp en één boilervat worden gedeeld door twee of drie appartementen. Vanzelfsprekend zijn de woningen onafhankelijk van elkaar te verwarmen, want elke woning krijgt zijn eigen WTW ventilatie unit. Het systeem is naast energiezuinig ook bedrijfszeker en klantvriendelijk. De installaties zitten in de technische ruimtes die vanaf de galerijen te bereiken zijn en niet meer in de woning. Voor onderhoud hoeft de bewoner niet meer thuis te blijven. Vanuit verschillende fabrikanten is reeds interesse voor dit nieuw ontwikkelde concept, want OFW introduceert hiermee voor het eerst een semi-collectief systeem.

Duurzame maatregelen
In het appartementencomplex zijn forse duurzaamheidsmaatregelen getroffen om reductie op het gebied van CO2-uitstoot en energiebesparing te bewerkstelligen. OFW heeft door ruim onder de geldende norm van een EPC-waarde (energieprestatie coëfficiënt) van 0,8 van vorig jaar te blijven, groenfinanciering gekregen. De EPC-waarde is zelfs 0,38. Om deze zeer lage EPC-waarde te krijgen zijn de woningen (gestapelde bouw) extra goed geïsoleerd (RC 5-6), zit in de woningen vloerverwarming, zonwerend glas en wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen voor het elektriciteitsgebruik ten behoeve van de warmtepomp, lift, algemene verlichting en in piekuren ook voor het elektriciteitsgebruik van de bewoners. Voor warm tapwater zijn er tien Heatpipes (zonneboilers) op het dak geplaatst. Er wordt in het gehele complex geen gebruik meer gemaakt van gas.

Nieuwe woonvorm
Een groep enthousiaste en betrokken inwoners van de gemeente Dronten heeft een vereniging opgericht voor groepswonen voor vijftigplussers in Dronten met de naam De Wiekslag. Zij hebben OFW gevraagd dit gebouw voor hen te realiseren. De leden zijn actief bezig geweest om een gebouw in Dronten te realiseren waar zij hun ideaal kunnen verwezenlijken. “Samen wonen onder één dak, maar met behoud van je privacy. Naar elkaar omzien, gezamenlijk dingen ondernemen. Ook heeft het wonen in een woongroep voor ouderen grote en belangrijke voordelen: het houdt je scherp en actief. Je kunt langer en prettiger zelfstandig blijven wonen, zonder te vereenzamen”, aldus Ria Middelkoop, één van de initiatiefnemers van de Woongroep.

Reageer op dit artikel