nieuws

Nieuwe scholen energiezuinig

Geen categorie

Nieuwe onderwijsgebouwen zijn gemiddeld 25 procent energiezuiniger dan minimaal is vereist in het Bouwbesluit. Dit blijkt uit een analyse van de bouwaanvragen uit 2010, gedaan door AgentschapNL. Een aantal scholen levert zelfs een energieprestatie die bijna twee keer beter is dan vereist. Bovendien is er ook extra aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Landelijke steekproef

AgentschapNL heeft een landelijke steekproef van bouwvergunningen uit 2010 voor 300 utiliteitsgebouwen laten uitvoeren. Van deze 300 gebouwen hebben 29 gebouwen een onderwijsfunctie. Van 23 scholen is een bruikbare berekening van de energieprestatie beschikbaar. De totale gebouwgrootte is 75.000 m². Van dit oppervlak heeft de helft een onderwijsfunctie; de rest van het oppervlak heeft de functies sport, kantoor, bijeenkomst en gemeenschappelijk.

Energieprestatie

Bijna alle scholen leveren een energieprestatie die flink beter is dan minimaal vereist volgens het Bouwbesluit. Een aantal scholen presteert bijna een factor 2 beter dan de nieuwste norm. Veelvoorkomende maatregelen zijn een dikke isolatie van de gebouwschil, HR++ glas, en energie efficiënte verlichting. Opmerkelijk is dat driekwart van de scholen een warmtepomp gebruikt voor verwarming, vaak in combinatie met warmtekoude-opslag. Een kwart van de scholen krijgt PV-panelen, variërend van 16 tot 625 m². De zonnepanelen leveren een bijdrage van 1 tot 30 procent aan de energievoorziening.

Reageer op dit artikel