nieuws

Huishoudens blij met energiebesparing

Geen categorie

Nederlandse huishoudens zijn achteraf blij met genomen energiebesparende maatregelen. Als het energielabel van rood naar groen is verschoven, geeft bijna 90 procent van de huishoudens aan dat het wooncomfort verbeterd is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1500 huishoudens dat werd uitgevoerd door Meer Met Minder, het nationale energiebesparingsprogramma.

In het onderzoek is gekeken naar de verbetering van rode labels (D, E, F en G) naar groene labels (A, B en C). De gemiddelde investering bedroeg 7100 euro. Van de onderzochte huishoudens meldt 61 procent dat de energiekosten zijn gedaald, 34 procent weet het nog niet en slechts 5 procent meldt dat de energiekosten gelijk zijn gebleven of zijn gestegen. Opvallend is dat 87 procent aangeeft dat het wooncomfort is verbeterd. 55 Procent denkt dat de woning meer waard is geworden, 23 procent denkt dat de waarde gelijk is gebleven en 20 procent weet niet wat het effect is op de woningwaarde.

Maatregelen

In de meeste gevallen waren meerdere energiebesparende maatregelen nodig, waarvan spouwmuurisolatie bij ruim 70 procent en isolerend glas bij bijna 40 procent van de huishoudens is toegepast. Dakisolatie, vloerisolatie en de hoogrendementsketel werden in 30 procent van de gevallen gekozen. Zonneboilers en zonnepanelen komen in minder dan 10 procent van de energiebesparingstrajecten voor.

Reageer op dit artikel