nieuws

Noord-Nederland: 1000 euro voor energiezuinige huizen

Geen categorie

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe hebben vandaag gekozen voor samenwerking met de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder. De provincies stellen per energetisch verbeterde woning 1.000 euro premie beschikbaar. In totaal zit er drie miljoen euro in de regeling.

Deze wordt uitgevoerd door Meer Met Minder en volgt op soortgelijke regelingen die Meer Met Minder verzorgt voor de Zeeuwse gemeenten en provincie, de provincies Utrecht en Noord-Brabant en de gemeente Apeldoorn. Ook bij de ‘Noordelijke’ regeling loopt het hele traject via een Meer Met Minder-aanbieder. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in energiebesparende maatregelen als isolatie, dubbel glas of duurzame energieopwekking en kunnen het gehele traject van advies tot aan uitvoering, inclusief het aanvragen van mogelijke subsidies voor hun rekening nemen.

Chris Bruijnes, directeur Meer Met Minder: “Meer Met Minder is in het leven geroepen om de markt voor energiebesparing in beweging te brengen. Dat doen we onder andere door overheden te helpen met de implementatie van energiebesparingsprogramma’s. Het Noorden heeft gekozen voor een eigen stimuleringsregeling. Dat is goed nieuws voor de bewoners. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoe woningeigenaren verder geprikkeld kunnen worden en moet het bedrijfsleven enthousiast gemaakt worden om actief met bewoners te communiceren over de voordelen van energiebesparing. Gemeenten en provincies spelen daarbij een belangrijke rol en Meer Met Minder helpt ze daarbij.”

Voorwaarde van de subsidie is dat een woningeigenaar de Energie Index van de woning laat bepalen vóór en ná de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. De Energie Index is de indicator van de energie prestatie van een woning. Via Meer Met Minder verstrekken de provincies een premie van duizend euro als de Energie Index van het huis met minimaal 0.75 wordt verbeterd. De volledige voorwaarden van de regeling staan op www.meermetminder.nl.

De subsidieregeling is onderdeel van het 100.000 woningenplan. Met dit actieplan zetten de drie Noordelijke provincies in op energiebesparing in bestaande en nieuwe woningen. Doel is verlaging van woonlasten en verbetering van het wooncomfort. Ook willen de provincies met deze subsidie de werkgelegenheid in de bouw stimuleren.

Reageer op dit artikel