nieuws

Nieuwe energiebelasting SDE+

Geen categorie

De overheid voert in 2013 een nieuwe energiebelasting in, waaruit de SDE+ bekostigd wordt. De ministerraad maakte dat 18 april bekend. Door deze heffing, die al in het regeerakkoord was aangekondigd, wordt duidelijker welk bedrag burgers en bedrijven betalen voor de stimulering van duurzame energie. In 2013 is het budget voor SDE+ 100 miljoen euro, […]

De overheid voert in 2013 een nieuwe energiebelasting in, waaruit de SDE+ bekostigd wordt. De ministerraad maakte dat 18 april bekend. Door deze heffing, die al in het regeerakkoord was aangekondigd, wordt duidelijker welk bedrag burgers en bedrijven betalen voor de stimulering van duurzame energie.

In 2013 is het budget voor SDE+ 100 miljoen euro, in 2014 200 miljoen euro en in 2015 300 miljoen euro. Op lange termijn (2028) bedraagt het budget structureel1,4 miljard euro. Voor een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik levert dit een verhoging van de energierekening op die oploopt van ongeveer 8 euro per jaar in 2013 naar zo’n 25 euro per jaar in 2015. De opslag kan in 2028 oplopen tot ongeveer 120 euro per jaar.

 

Heffing 

Minister Verhagen van ELI stelt de precieze hoogte van de heffing vast. De opslag drukt in principe in gelijke mate op het gebruik van elektriciteit en aardgas. Verder moeten huishoudens en bedrijven ieder de helft bijdragen.

Reageer op dit artikel