nieuws

Muurverwarming geschikt voor verduurzaming bestaande woningen

Geen categorie

Elektrische muurverwarming is volgens een proef van Ymere en ActiveWarmth geschikt voor duurzame verwarming van bestaande woningen. De afgelopen wintermaanden is een systeem van muurverwarming getest in een huurwoning in Amsterdam-Noord. Woningcorporatie Ymere gaat naar aanleiding van deze test de komende tijd bij woningrenovaties dit systeem toepassen.

Woningcorportaties zijn op zoek naar manieren om hun woningvoorraad te verduurzamen. Deze vorm van muurverwarming kan daar een onderdeel van zijn. De muren worden verwarmd door matten van polymeer (een synthetisch rubber) die op gipsplaten zijn geplakt. Door de aansluiting van zwakstroom begint elektrische stroom door ketens van carbondeeltjes te lopen, waardoor de temperatuur stijgt tot een vooraf bepaalde waarde. Slimme bewegingssensoren in alle ruimtes van de woning stellen het systeem in werking alleen daar waar iemand aanwezig is zodat de energie efficiënt wordt ingezet. Al snel is er een aangename gevoelstemperatuur, wat bij een conventioneel systeem veel langer duurt.

 

Energiegebruik

De elektrische wandverwarming is afgestemd op andere duurzame onderdelen van het renovatie-energieconcept, zoals een warmte-terugwin-installatie, de warmwatervoorziening en een hoogwaardige isolatie. Bij elkaar vormen zij een sluitend systeem dat een zo efficiënt mogelijk energieverbruik garandeert en voorziet in sterke vermindering van lokale CO²-uitstoot.
Ymere gaat in de praktijk volgen hoe hoog het energiegebruik in deze woningen is in vergelijking met woningen met traditionele isolatie en CV-installatie. Vooral de invloed van bewonersgedrag wordt dan beter zichtbaar.

Reageer op dit artikel