nieuws

Garantieregeling voor aardwarmte verruimd

Geen categorie

De garantieregeling voor aardwarmte wordt verruimd door het ministerie van ELI. Dat blijkt uit het ‘Actieplan Aardwarmte’ dat minister Verhagen donderdag 21 april 2011 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Daarnaast worden ook de mogelijkheden voor een investeringsfonds voor aardwarmte onderzocht. Het actieplan is bedoeld om de risico’s voor bedrijven die willen boren naar aardwarmte, af te dekken. Aardwarmte is een techniek waarbij warm water uit de bodem wordt gebruikt om bijvoorbeeld kassen, woningen en bedrijven te verwarmen. Aardwarmte heeft grote potentie, het doel is om in 2020 275.000 huishoudens te verwarmen met aardwarmte. Voor Nederland is aardwarmte nog een relatief nieuwe techniek. Er lopen nu zes projecten die warmte leveren, verschillende projecten zijn nog in voorbereiding. Om de volle potentie van aardwarmte te benutten, zullen meer bedrijven zich moeten specialiseren in aardwarmte.

 

Garantieregeling opzetten projecten

Proefboringen naar aardwarmte zijn niet zonder financieel risico. Zo kan een bron minder warmte leveren dan aanvankelijk gedacht. Verzekeraars zullen daar naar verwachting pas over een paar jaar een betaalbare verzekering voor aan kunnen bieden. Ook kondigt minister Verhagen in het actieplan aan te onderzoeken of aardwarmte kan worden opgenomen bij de openstelling van de SDE+, de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie. Daarnaast staan in het actieplan plannen om de Mijnbouwwet met betrekking tot aardwarmte te versimpelen.

Reageer op dit artikel