nieuws

Energiebesparing en passief bouwen centraal bij nieuw vakantiepark Beekse Bergen

Geen categorie

Safaripark Beekse Bergen gaat zijn recreatievoorzieningen uitbreiden. Moederbedrijf Libéma zal de komende jaren 425 recreatiewoningen bouwen waarin de bezoekers tussen de dieren kunnen logeren. Behalve deze vakantiehuisjes van verschillend formaat komen er een nieuw centrumgebouw met zwembad en een verwarmde dierenstal. Energiebesparing en passief bouwen is bij de ontwikkeling van het project een belangrijk aandachtspunt.

Er is nog geen energie-infrastructuur in het te ontwikkelen terrein aanwezig, waardoor het aantal vrijheden bij het bedenken van mogelijke energie-concepten groot is, zo gaf adviesbureau BECO dat voorafgaand de mogelijkheden voor de energievoorziening heeft geïnventariseerd.

De eerste inzichten gaan in de richting van woningen die gerealiseerd worden op basis van de principes van passief bouwen. Dit betekent dat de energievraag voor vooral ruimteverwarming zeer laag zal zijn. De gebouwen worden dusdanig ontworpen dat koeling niet noodzakelijk is. De energievraag voor de productie van warm tapwater is daarmee het grootst.

Er is een nadrukkelijke wens om geen gasinfrastructuur aan te leggen. Daarmee komen concepten op basis van elektrische warmtepompen op de voorgrond. Een andere mogelijkheid die bekeken wordt is een centrale biomassastookinstallatie gecombineerd met een warmtenet. Combinaties van technieken liggen ook onder de loep.

In de komende weken zullen de verschillende mogelijkheden tegen elkaar worden afgezet, waarna een definitieve beslissing wordt genomen. Begin 2012 zullen de eerste bouwactiviteiten van start gaan. Doel daarbij is een significante energiebesparing tijdens de gebruiksfase.

Bron: BECO

Reageer op dit artikel