nieuws

Slimme technieken Watertoren Bussum

Geen categorie

De Watertoren te Bussum is door  de jury van Vara’s Vroege Vogels uitgeroepen tot het duurzaamste bedrijfsgebiouw van 2011.

Op het congres Koude uit warmte van de stichting Warmtenetwerk presenteerde Ernest Israels van ingenieursbureau Boom te Delft de techniek achter de De Watertoren. Die zit heel slim in elkaar.

 

 De Watertoren wekt zelf elektriciteit op met zonnepanelen en met een warmtekrachtinstallatie op frituurvet. De warmte van de frituurvetmotor wordt gebruikt om en absorptiewarmtepomp aan te drijven. Die onttrekt warmte aan de bodem (WKO) in de winter en in de zomer levert dezelfde machine koeling samen met koud water dat in de WKO in de bodem is opgeslagen. De unieke combinatie maakt het mogelijk om met een relatief klein warmtevermogen het hele jaar door voldoende warmte en koude te leveren voor het kantoor. Het warme water uit de absorptiewarmtepomp heeft een vrij lage temperatuur, die juist ideaal is voor het verwarmingsysteem met betonkernactivering en verwarmde ventilatielucht.

 

De presentatie van Israels is beschikbaar op  http://www.koudeenwarmte.com/index.php?menu=nieuws&id=293

Reageer op dit artikel