nieuws

Nederland haalt 14% niet

Geen categorie

edrijven in de duurzame energiesector hebben er geen vertrouwen in dat Nederland de Europese doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 gaat halen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duurzaame Energie Koepel (DE Koepel) onder 138 duurzame ondernemers.

Volgens de respondenten in het onderzoek van DE Koepel is de grote investeringsonzekerheid voor duurzame energieprojecten een belangrijk probleem. Veel bedrijven zeggen dat het wel aankondigen maar nog niet uitvoeren van de SDE+-regeling een gat in hun omzet geeft. Vooral technologieën met een relatief kortere doorlooptijd zijn de dupe van dit beleid en zien hun verkoop soms zelfs helemaal stilvallen. Ook over de door het kabinet voorgestelde Green Deal is nog maar weinig bekend.

Door deze onzekerheid valt de ontwikkeling van innovatieve technieken in de sector bijna stil. Bedrijven zijn bang dat investeerders in duurzame energie hun heil in het buitenland gaan zoeken. Daarnaast vrezen ze dat veel kennis over de grenzen verdwijnt als Nederland geen vaart maakt met de transitie naar duurzame energie. Veel ondernemers twijfelen of dit kabinet de wil heeft om in te zetten op de duurzame energietransitie, omdat deze regering de keuze maakt voor kolen- en kerncentrales.

Reageer op dit artikel