nieuws

Donner wil verruiming NHG bekijken bij koop energiezuinig huis

Geen categorie

Mensen die een woning kopen met een hoog energielabel, ofwel een huis dat relatief energiezuinig is, kunnen in de toekomst mogelijk meer hypotheek krijgen. Minister Piet-Hein Donner van Binnenlandse Zaken beloofde gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over energiebesparing in woningen dat hij dit gaat onderzoeken.

PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch bracht in dat aan mensen die een energiezuinig huis kopen meer hypotheek gegeven kan worden, omdat ze geld overhouden wegens de lagere energierekening. Monasch wil de hogere hypotheeksom laten samenvallen met een verruiming van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Monasch noemde vooral de inkomensgroepen tot 40.000 euro per jaar. “Die komen in aanmerking voor NHG bij huizen met prijzen tot 160.000 euro, maar als de woningen door energiebesparende maatregelen duurder worden krijgen ze geen NHG meer.” Donner was terughoudend over de koppeling met de NHG, maar noemde de gedachte van een ruimere hypotheeksom bij een zuinig huis ”plausibel”.

Donner is onder druk van de Europese Commissie vorig jaar gekomen met sancties als bij verkoop of overdracht van woningen geen energielabel wordt overlegd. Hij stelt voor dat de notaris in dat geval de verkoopakte niet mag laten passeren. Partijgenoot Van Bochove blijf dat moeilijk vinden in verband met het eigendomsrecht, maar de meeste moeite hadden verschillende fracties met het gebrek aan betrouwbare labels. Uit een onderzoek van de VROM-inspectie begin vorig jaar bleek dat het label van een op de zes woningen niet juist was. Donner beloofde verbetering, maar liet zich niet vastpinnen op een acceptabele foutmarge voordat de sancties ingaan.

Een voorstel van Vereniging Eigen Huis om standaard aan iedere huiseigenaar een gratis label te geven op basis van het bouwjaar, vindt in de ogen van Donner geen goedkeuring: “Dat is in strijd met de Europese EPBD-richtlijn.” In die richtlijn wordt het energieprestatiecertificaat, zoals het energielabel officieel heeft, omschreven als een ‘berekening van de energieprestatie van een gebouw’. Die berekening moet bovendien volgens ‘een goedgekeurde methodologie’ gebeuren. “Ik kán daar niet de invulling op basis van een bouwjaar aan geven. De consument moet weten wat hij koopt, en dat is op die manier niet het geval.” Van Bochove bestreed deze uitleg. “U zult dit nauwkeuriger moeten onderbouwen,” zo eist hij van Donner.

Bron: Nu.nl/SC Online

Reageer op dit artikel