nieuws

Den Bosch wijst bedrijven op verplichte energiebesparende maatregelen

Geen categorie

De gemeente ‘s-Hertogenbosch gaat bedrijven die veel energie verbruiken, wijzen op de wettelijk verplichting om energiebesparende maatregelen uit te voeren. De gemeente zet daarbij in op ondersteuning en advisering.

De gemeente, die in 2050 klimaatneutraal wil zijn, voert het project branchegewijs uit. Als eerste worden de zorginstellingen zoals verzorgings- en verpleegtehuizen bezocht. Daarna komen de grote kantoren aan de beurt. Een aantal van deze bedrijven ondertekenden in november 2010 het energiebesparingsconvenant met de gemeente.

Bedrijven met een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur aan elektriciteit per jaar, of meer dan 25.000 kubieke meter aardgas, zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Het gaat om maatregelen die zij binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Zo is er winst voor het milieu én financiële winst voor het bedrijf.

Voor elke branche is er een standaard plan van aanpak voor energiebesparing. Hierin staan de meest voorkomende en efficiëntste energiemaatregelen per branche. De gemeente en het bedrijf bekijken samen welke maatregelen het bedrijf nog moet treffen. Het bedrijf maakt zelf een planning. Op deze manier houdt de gemeente rekening met de investeringsplannen van het bedrijf. Enkele kleine maatregelen kunnen bedrijven direct doorvoeren. Voorbeelden zijn het omgaan met de tochtsluizen en de isolatie van leidingen.

De Bossche aanpak heeft als voordeel dat de meeste bedrijven geen duur energiebesparingsonderzoek hoeven te laten uitvoeren. Ze kunnen vaak direct beginnen met besparen. De gemeente heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor bedrijven die nog vrij onbekende energiebesparende maatregelen willen uitvoeren. Of voor bedrijven die samenwerken om energie te besparen. Meer informatie over dit project staat op deze pagina.

Bron: Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Reageer op dit artikel