nieuws

ESCo’s verbeteren energieprestatie

Geen categorie

Uit onderzoek van Agentschap NL blijkt dat de inzet van Energy Service Companies (ESCo’s) de energieprestatie van bestaande utiliteitsgebouwen verbetert. ESCo’s zijn bedrijven die diensten leveren op het gebied van energiebesparing, installatie- en gebouwbeheer.

De komende twee jaar kunnen de ESCo’s voor ongeveer een kwart van de verwachte gasbesparing zorgen, waarbij de overheid de markt stimuleert als ‘launching customer’. Volgens Albert Hulshoff, adviseur utiliteitsbouw bij Agentschap NL, is ESCo-dienstverlening uitermate geschikt om met weinig ‘beleidsgeld’ veel te bereiken.

Naast energiebesparing is er de potentie om waardegroei van vastgoed en werkgelegenheid te realiseren. Volgens Hulshoff kunnen eigenaar en huurder beide beter worden van de investering.

Volgens Hulshoff is de overheid een veilige klant voor alle partijen en kan de investeringen direct als bezuiniging inboeken op de begroting. Hij zegt verder dat de overheid als voortrekker een schat aan ervaringen kan opbouwen, waar de utiliteitsbouw in brede zin van kan profiteren. Om ESCo’s tot een succes te maken, is het van belang dat er duidelijkheid en transparantie is in het dienstenaanbod. Ook zullen contracten gestandaardiseerd moeten worden en is oprichting van een platform van aanbieders, gericht op voorlichting, productontwikkeling en standaardisatie, noodzakelijk. Het onderzoek is uitgevoerd door BuildDesk, in opdracht van Agentschap NL.

Bron: Energievastgoed.nl

Reageer op dit artikel