nieuws

Energieakkoord Noord-Nederland

Geen categorie

Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland willen een energieakkoord van 1 miljard euro sluiten met het kabinet-Rutte. Met het geld krijgen de verschillende energieprojecten in de noordelijke provincies een behoorlijke stimulans. In Groningen wordt een deel van het geld gebruikt om de Energy Academy op te zetten. Dit is een nieuw instituut waar alle bestaande energie-onderzoeken […]

Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland willen een energieakkoord van 1 miljard euro sluiten met het kabinet-Rutte. Met het geld krijgen de verschillende energieprojecten in de noordelijke provincies een behoorlijke stimulans.

In Groningen wordt een deel van het geld gebruikt om de Energy Academy op te zetten. Dit is een nieuw instituut waar alle bestaande energie-onderzoeken en –opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool worden samengebracht. Het is de bedoeling dat ook het bedrijfsleven deelneemt aan de Energy Academy. Zij kunnen zich bijvoorbeeld vestigen op het terrein van de academie en zo profiteren van kennis en onderzoek.

 

Hofleverancier elektriciteit

Verder moet het akkoord de ontwikkeling van grote windparken op zee stimuleren, die vanuit de Groningse Eemshaven gebouwd en onderhouden kunnen worden. In Noord-Nederland werken bijna 20.000 mensen in de energiesector. Dat worden de komende jaren nog meer, omdat de Eemshaven zich razendsnel ontwikkelt tot de nationale hofleverancier van elektriciteit. De vier provincies hadden ook met het vorige kabinet een Energieakkoord. Dat gold voor de duur van de regeerperiode.

Reageer op dit artikel