nieuws

Bouwkolom wil ook voor nieuwbouw het energielabel

Geen categorie

Er moet snel één energielabel komen dat ook bruikbaar is voor nieuwbouw. De partijen uit de bouwkolom doen die oproep in een brief aan minister Donner. De brief is ondertekend door Aedes, Bouwend Nederland, Neprom en de NVB.

Het huidige energielabel is gebaseerd op bestaande bouw en daardoor niet geschikt voor nieuwbouw. Dat komt door de berekeningsmethodiek. Zo kan een spiksplinternieuwe woning met een hypermoderne biogasinstallatie een lager label krijgen toegewezen dan een bestaande woning met een verouderde, maar bekende verwarmingstechniek. De ondertekenaars pleiten daarom voor een snelle aanpassing van de berekeningsmethodiek, zodat het label ook gebruikt kan worden voor nieuwbouw.

Ontwikkelaars zullen ook in hun marketinguitingen graag gebruik maken van het label, zeggen de partijen in de brief. “Dit omdat het de kwaliteit van de nieuwbouw onderscheidend maakt. Daardoor zal het label snel aan bekendheid winnen. Eén vergelijkbaar energielabel voor bestaand en nieuwbouw maakt voor kopers en huurders het gehele aanbod aan gebouwen inzichtelijk.”

Ze vragen aan Donner om op korte termijn de epc, die bij nieuwbouw als norm wordt gehanteerd, om te rekenen naar het energielabel, zoals gebruikte bij bestaande woningen. Ze stellen Donner dat hij het conceptvoorstel overneemt die de NEN Commissie 351 074 99 (Beleidsgroep Energieprestatie) heeft geformuleerd:

EPC tussen 0 en 0,4 label A+++

EPC tussen 0,4 en 0,6 label A++

EPC tussen 0,6 en 0,8 label A+

EPC tussen 1,4 en 0,8 label A

De vier genoemde partijen hebben eerder in het zogenoemde Lente-akkoord afgesproken om in de nieuwbouw tot 50 procent minder uitstoot van CO2 te komen in 2015.

In een reactie in dagblad Cobouw waarschuwt Stichting Passief Bouwen minister Donner juist niet het energielabel voor nieuwbouw te laten gelden. Voorzitter Chris Zijdeveld in Cobouw: ”Luister niet naar ze. De rekenmethode deugt niet omdat deze is opgesteld door een normcommissie waarin allemaal dwaallichten zitten”, zegt Zijdeveld. Geeft minister Donner wel gehoor aan de briefschrijvers dan beschikt elk nieuw huis straks over een volstrekt overbodige en dure koelinstallatie, aldus de voorzitter, die Donner adviseert te kijken naar een rekenmethode van de Duitse hoogleraar Feist. “Met zijn methodiek valt het energieverbruik in een woning nauwkeurig te bepalen. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt het veel toegepast.”

Bron: Aedes / Cobouw

Reageer op dit artikel