nieuws

Warmte-/koudeopslag voor het eerst verbonden met stadsverwarming in Roosendaal

Geen categorie

In het proeftuinproject Stadsoevers in Roosendaal wordt volgens ontwikkelaar Bouwfonds Ontwikkeling voor het eerst in Nederland een combinatie van warmte- en koudeopslag met lage temperatuur stadsverwarming. De provincie Noord-Brabant stelt hiervoor een subsidiebedrag van EUR7,5 miljoen beschikbaar. De CO2 uitstoot wordt daarmee met 85% gereduceerd.

Het duurzame systeem, dat tot Smart Climate Grid is gedoopt, wordt voor het eerst uitgevoerd in Nederland. Het heeft als doel de CO2-uitstoot met maar liefst 85% te verminderen ten opzichte van de huidige systemen en meer dan de helft in vergelijking met toekomstige wettelijke voorschriften, zoals vastgelegd in het Lente-akkoord. Daarbij levert het financieel voordeel voor bewoners, kantoorgebruikers en investeerders op en geeft het veel comfort. Bijvoorbeeld in de vorm van koele huizen en kantoren in de zomer.

Het Smart Climate Grid knoopt verschillende energiesystemen aan elkaar. Belangrijke spil vormt de nieuwe en naburige afvalverbrandingsinstallatie van Sita. De restwarmte van de fabriek wordt via een leidingnetwerk in de wijk gebracht, waardoor bijvoorbeeld gasvoorziening in de negenhonderd woningen niet nodig zal zijn. Maar ook scholen en kantoren zullen in de daluren energie aan de huizen leveren. Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling: “Het is uniek, omdat het twee systemen combineert, namelijk lage temperatuur stadsverwarming en warmte- en koudeopslag (WKO) van bedrijven. De ondergrondse koude opslag levert koeling voor niet alleen de gebouwen maar ook de woningen in het gebied. En de piekketels van kantoren en scholen dienen als back up voor het hele systeem. Zo werken gebouwen voor gebouwen en is een hulpcentrale op aardgas overbodig. De koppeling van verschillende energievoorzieningen én de keuze voor lage temperatuur maken het zeer robuust en flexibel.”

Bron: Bouwfonds

Reageer op dit artikel