nieuws

Raedthuys investeert 40 miljoen in 2011

Geen categorie

Raedthuys investeert dit jaar 40 miljoen euro in duurzame energieprojecten. Het merendeel wordt in windparken de Flevopolder geïnvesteerd, maar ook een biogasinstallatie Noord-Brabant en een zonne-energieinstallatie van 2.300 m2 in Enschede. Op dit moment legt Raedthuys de laatste hand aan de bouw van een windturbine op een industrieterrein in Den Bosch. De turbine zal – in het bijzijn van Staatssecretaris Atsma – begin februari officieel in gebruik worden genomen. De installatie vergt een investering van 3,5 miljoen euro en is goed voor de productie van 4,6 miljoen kilowattuur groene stroom per jaar. De oplevering van de turbine is voor Raedthuys de aftrap van een jaar dat bol staat van nieuwe ontwikkelingen.

Windparken

Voor een tweetal nieuwe windparken heeft Raedthuys de definitieve vergunningen ontvangen. Het bedrijf heeft besloten hierin ruim 30 miljoen euro te investeren. In de Flevopolder nabij Dronten gaat Raedthuys twee verouderde windparken en enkele solitaire windturbines vervangen door twee lijnopstellingen met moderne turbines. De crux is dat met minder windturbines meer duurzame energie wordt geproduceerd. Dit is geheel in lijn met het beleid van de provincie Flevoland. Met de bouw van beide windparken stijgt de productie van groene stroom met 18 miljoen kilowattuur.

Bio-energie installatie

Ook voor een bio-energiecentrale in Someren (Noord-Brabant) zijn de definitieve vergunningen ontvangen. Onderhandelingen met leveranciers zijn in vergevorderd stadium. In de co-vergistingsinstallatie worden de mest van lokale varkenshouderijen en andere agrarische reststoffen omgezet in biogas. Dit gas wordt verbrand waardoor jaarlijks 12 miljoen kilowattuur elektriciteit wordt opgewekt. Ook de restwarmte wordt lokaal toegepast. Hiervoor zijn diverse gesprekken gaande met nabijgelegen ondernemingen. Met dit voor Raedthuys eerste bio-energieproject is een investering van zo’n 4,5 miljoen euro gemoeid.

Zonne-energie installatie

Zonne-energie gaat Raedthuys in 2011 ook definitief toevoegen aan haar duurzame energiemix. Van de overheid heeft Raedthuys de benodigde subsidie (SDE) ontvangen om haar plannen te realiseren. In Enschede wordt in samenwerking met HST Groep b.v. (Transportcentrum) een zonne-energie installatie met een oppervlakte van 2.300 m2 gerealiseerd. Raedthuys investeert een bedrag van ruim 250.000 euro in deze nieuwe energiebron.

Bron: Raedthuys

Reageer op dit artikel