nieuws

Leeuwarden aan restwarmte

Geen categorie

Leeuwarden wordt in de toekomst mogelijk in zijn geheel verwarmd met restwarmte van grote fabrieken en instellingen. Essent start in 2011 met een proef voor de verwarming van duizend huishoudens in de wijk Camminghaburen met restwarmte van FrieslandCampina. De proef levert een vermindering van 70 procent aan CO2-uitstoot op.

Met de proef wordt een eerste stap gezet voor een warmtenet voor heel Leeuwarden. Naast Essent en FrieslandCampina doen ook Koopmans Koninklijke Meelfabriek, Zorggroep Noorderbreedte en Waterschap Friesland mee aan de proef. De aanleiding voor de proef is dat de ketel voor de stadverwarming in Camminghaburen aan vervanging toe is. In plaats van een nieuwe ketel haalt Essent de warmte met behulp van een pijp van twee kilometer op bij FrieslandCampina. Deze warmte werd eerst nog gewoon geloosd door het zuivelbedrijf.

 

Pijpleiding 

Essent en Leeuwarden onderzoeken of de pijpleiding gebruikt kan worden als eerste onderdeel van het nog aan te leggen warmtenet voor Leeuwarden en omgeving. In de toekomst is het de bedoeling dat meer energieleveranciers en afnemers aangesloten worden op het warmtenet. 

 

Bron: Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel