nieuws

Slim energienetwerk wordt ‘een soort internet’

Geen categorie

Grote Nederlandse partijen zijn een samenwerking begonnen op het gebied van slimme energienetwerken. De Smart Energy Collective (SEC) zet demonstratieprojecten op rond Smart Grids met in totaal ongeveer vijfduizend particuliere en zakelijke consumenten.

Deelnemers zijn ABB, Alliander, Enexis, Eneco, Essent, Gasunie, GEN Nederland, Heijmans, HUMIQ, IBM, Imtech, Itron, KEMA, Logica, Nedap, NXP Semiconductors, Philips, Rabobank, Siemens, Stedin, TenneT en Unica Installatiegroep. Met andere partijen wordt nog gesproken, aldus het collectief.

Smart energy en smart grids stellen gebruikers in staat hun eigen energiehuishouding beter te regisseren, zo stelt SEC. Door het gebruiksgemak van en de toegankelijkheid tot het energiesysteem te vergroten, kunnen kostenbesparingen gerealiseerd worden. Bovendien leiden deze tot een verduurzaming van onze energievoorziening en versnelling van de daarvoor noodzakelijke, commerciële productinnovatie.

De grootschalige Smart Energy demonstratieprojecten zijn volgens de groep nodig om de ontwikkeling en toetsing van intelligente energieconcepten en -netwerken in de praktijk te concretiseren. In de toekomst zal vaker geval zijn van een tweerichtingenverkeer tussen afnemer en leverancier, vooral omdat ICT een steeds grotere rol speelt. Deze zal volgens de groep vergelijkbaar zijn met het internet.

Reageer op dit artikel