nieuws

Siemens en Hunter Douglas combineren zonwering met klimaatbeheersing

Geen categorie

Samen met gloeilampdochter Osram en de Nederlandse zonweringfabrikant Hunter Douglas brengt Siemens een combinatie van zonwering, kunstmatige verlichting en verwarming op de markt. De leveranciers menen dat hiermee tot 30 procent energie kan worden bespaard.

Het idee is dat verlichting van Osram en zonwering van Hunter Douglas samen worden beheerd door een gebouwbeheersysteem. Het GBS zorgt 24 uur per dag voor “een optimaal samenspel tussen zonwering en andere gebouwgebonden systemen, zoals verwarming, ventilatie, verlichting en airconditioning.” Het systeem monitort de actuele temperatuur, registreert welke ruimtes in gebruik zijn, berekent hoe snel een gebouw opwarmt en afkoelt en kan anticiperen op de weersverwachting. Het lichtniveau moet door het GBS optimaal worden gehouden, zo menen de partijen.
Het systeem moet bijdragen aan deEN 15232-norm een Europese standaard voor energiezuinige gebouwen. Implementatie van de norm kan een besparing opleveren van 30 procent.

Reageer op dit artikel