nieuws

Gasrotonde kan Nederland miljarden euro’s opleveren

Geen categorie

Een succesvolle gasrotondestrategie, waarvoor de benodigde investeringen voor de komende tien jaar 7,7 miljard Euro bedragen, levert volgens een onderzoeksrapport ruim 21 miljard Euro aan extra economische activiteit op. Ook leidt het tot aanzienlijke extra werkgelegenheid: gemiddeld ruim 13.000 banen per jaar gedurende de komende tien jaar.

Dit blijkt uit het rapport ‘Economic Impact of the Dutch Gas Hub Strategy on the Netherlands’ van de Brattle Group. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft het rapport gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

De investeringen moeten worden gedaan door het bedrijfsleven. De rol van de overheid is het faciliteren van de investeringen en het zorgen voor een aantrekkelijk investeringsklimaat. Het gaat bij de investeringen onder meer om additionele gasputten, investeringen voor doorvoer van gas, een nieuwe gasopslag (dit staat los van de geplande gasopslag Bergermeer) en aanlanding van vloeibaar gas (LNG).

Daarnaast constateert de Brattle Group dat de gasvoorzieningszekerheid door de gasrotondestrategie sterk verbetert. De capaciteit om in situaties van ernstige verstoring van het gasaanbod te blijven leveren, neemt met zo’n 20 procent toe. De gasrotonde heeft ook een positief effect op de concurrentie, waardoor de prijs van gas voor de consument zo’n 3 procent afneemt. Het volledige rapport is hier te downloden.

 

Reageer op dit artikel