nieuws

Europees Parlement: verplichte energiebesparing

Geen categorie

Het Europees Parlement (EP) heeft op 15 december lidstaten verzocht om afspraken te maken over een verplichte energiebesparing van 20 procent in 2020. Deze energiebesparing is tot nu toe vrijwillig, maar dat heeft niet het gewenste effect. Met het huidige vrijwillige beleid zou Europa slechts tot een energiebesparing van 11 procent in 2020 komen.

Volgens Europarlementariër voor de PvdA, Judith Merkies, verzette de Nederlandse regering zich tegen verplichte doelstellingen voor energiebesparing. Dat vindt zij onzin. “Met energiebesparing kun je snel winst boeken, zonder te veel investeringen. Dat is in het voordeel van ieders portemonnee en van het milieu. Onbegrijpelijk dat Nederland deze voordelen niet ziet.”

Bas Eickhout, GroenLinks Europarlementariër, gaat ervan uit dat de lidstaten het verzoek van het Europees Parlement inwilligen. Energiebesparing kan volgens hem helpen om de klimaatdoelen te realiseren. “Energiebesparing maakt het dus nóg makkelijker om ons klimaatdoel wat op te schroeven. Helaas lopen we nog hopeloos achter, volgens een recent rapport is verdrievoudiging van het Europees beleid nodig om tot twintig procent besparing van energie te komen”, stelt Eickhout. “Daarom is het zo belangrijk dat dit doel bindend wordt opgelegd aan alle EU-lidstaten.”

Reageer op dit artikel