nieuws

Belgisch scholenrenovatie-project spitst zich toe op energiegebruik

Geen categorie

De Duitstalige Gemeenschap van België heeft met de maatschappij “PPP Schulen Eupen SA” (een combinatie van CFE en SKE Facility Management GmbH) een DBFM-contract ondertekend voor het ontwerp, de bouw en de renovatie van scholen op drie sites in de stad Eupen.

Dit project vertegenwoordigt een investering van 146 miljoen euro (bouwkosten + financiële kosten + bijkomende kosten + BTW) en een jaarlijks onderhoudsbudget van 3 miljoen geïndexeerd. De financiering met een looptijd van 27 jaar wordt verzekerd door een consortium van banken bestaande uit Fortis Bank, KBC Bank, ING Belgium en Dexia Bank Belgium. De indiening van alle bouwvergunningdossiers is voorzien voor midden januari 2011. De werken zouden in juli 2011 van start gaan en de oplevering van het laatste gebouw moet plaatsvinden tegen eind 2013.
Het project heeft betrekking op de volgende drie sites:

– “Robert Schuman Institut” en “Zentrum für Aus-und Weiterbildung des Mittelstandes Eupen (ZAWM)”,
– Königliche Athenäum Eupen,
 -Het Instituut van de “Deutschsprachigen Gemeinschaft für Sonderrunterricht Eupen”, de “Autonome Hochschule”, de “Städtischen Grundschule Unterstadt” en de  “Französischsprachige Primarschule Eupen”.

De totale oppervlakte van de bouwwerken bedraagt 64.000 m², waarvan 46.200 m² nieuwe gebouwen en het overige te renoveren oppervlakte.De opdrachtgever schenkt bijzondere aandacht aan de energieprestaties van alle te bouwen of te renoveren gebouwen. Zo zullen de nieuwe klaslokalen “passief” zijn en de werkplaatsen en sportzalen “laag energetisch”. De gerenoveerde gebouwen zullen geoptimaliseerd worden op energievlak. In het kader van het onderhoudscontract met een looptijd van 25 jaar moet het consortium het energieverbruik van de scholen trouwens financieel garanderen.

De bouwwerken zullen uitgevoerd worden door de aannemingsbedrijven CFE en SKE, verenigd in een tijdelijke handelsvennootschap (50/50) bestaande uit:
– BAGECI, onderneming van CFE, gevestigd in Naninne, voor Wallonië,
– Bauunternehmung Ehrenfels GmbH, als onderneming van SKE, gevestigd in Karlstadt.

Het onderhoud zal worden verzekerd door een speciaal hiertoe voorziene vennootschap met name “PPP Betrieb Schulen Eupen SA” waarvan SKE Facility Management GmbH (75 %) en CFE (25 %) aandeelhouder zijn.
CFE is een multidisciplinaire aannemingsgroep met aanverwante diensten, genoteerd op Euronext Brussels, waarvan VINCI 47% van het kapitaal bezit. In zijn hoofdactiviteit als aannemer situeert CFE zich op de voorgrond in België en is zeer actief in Nederland, Luxemburg en in Centraal-Europa. CFE bezit 50% van het kapitaal van DEME, één van de grootste baggermaatschappijen op wereldvlak

Reageer op dit artikel