nieuws

30 miljoen tegen tekort technici

Geen categorie

TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband tussen acht bedrijfstakken, geeft een impuls van 30 miljoen euro over de komende vijf jaar om het tekort aan technici mee te verlichten.

De problemen zijn volgens het verband zorgelijk. Zo moet tussen 2009 en 2014 in totaal 17% van de huidige technici worden vervangen, zo stelt TechniekTalent.nu. Zelfs als alle mensen met een technische opleiding zouden doorstromen naar een technisch beroep, wordt er in 2014 bij beperkte economische groei een tekort van 63.300 technische werknemers voorzien.

Voor elk procent dat de economie sneller groeit dan nu het geval is, stijgt dit tekort met 13.000 werknemers extra, zo becijfert het platform. Dat tekort ontstaat vooral op vmbo- en mbo-niveau, maar ook via het hbo komen te weinig nieuwe krachten op de arbeidsmarkt.

Met de 30 miljoen euro moet het tekort worden teruggebracht met 20 procent. Om het doel te bereiken wordt een projectorganisatie, landelijke en regionale projecten opgezet om meer mensen te interesseren en te behouden voor de technische sector. De strategie staat opgetekend in het nieuwe vijfjarenplan ‘Samen Naar Aantoonbaar Resultaat’. Daarbij wordt ook extra nadruk gelegd op twee groepen die in de technische sectoren en de installatie zwaar ondervertegenwoordigd zijn: allochtonen en vrouwen.

Reageer op dit artikel