nieuws

ZON Energie betrekt voormalig museum Dirk Scheringa

Geen categorie

Het gebouw waar voorheen het Scheringamuseum in was gevestigd, wordt betrokken door ZON Energie. Het gebouw van het voormalige Scheringamuseum voor Magisch Realisme in Spanbroek is gekocht van de curatoren van DSB.

Het nieuwe kantoor moet een voorbeeldproject worden waarin veel van de technieken van ZON Energie in de bestaande bouw zichtbaar worden, zo belooft het bedrijf. De overdracht vond afgelopen maandag plaats.

De nieuwe huisvesting voor ZON Energie hoeft in eerste instantie niet ingrijpend verbouwd te worden. De stalen kozijnen met enkel glas worden wel direct vervangen, en het gebouw wordt verder verduurzaamd. Het gebouw moet worden ingericht als kantoor en het krijgt een nieuwe verflaag. De museumzalen getuigen nog van het recente verleden. De teksten die medewerkers en bezoekers van het museum op de muren schreven nadat de collectie was weggehaald staan er nog altijd en die blijven voorlopig ook nog even staan.
Het gebouw wordt voorzien van een LTV (Laag Temperatuur Verwarming) met vloerverwarming en radiatoren; klimaatplafonds; gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW) en daglicht- en aanwezigheidsafhankelijk geregelde, energiezuinige verlichtingsarmaturen. ZON Energie vervangt de verwarmingsketels door een WKO systeem (warmte-koude opslag, op grote diepte in de bodem) met warmtepomp.
Dat ZON kiest voor uitgerekend dit gebouw heeft ook een emotionele reden. John Braakman, oprichter van ZON, is in Spanbroek opgegroeid. De verhuizing vindt plaats in februari 2011.

Reageer op dit artikel