nieuws

Stedin wil vroegtijdig geïnformeerd worden over toepassing bivalente systemen

Geen categorie

Netwerkbeheerder Stedin roept partijen op om vroegtijdig samen te werken om daarmee een integraal ontwerp voor een netwerk mogelijk te maken. Onderbelaste maar ook overbelaste netwerken zouden daarmee tot het verleden moeten behoren.

Stedin riep op tot samenwerking tijdens het concres van DHPA (voorheen NPW). Nu nog worden de netwerken volgens Inge Wijgerse vaak uitgelegd op de verwachting dat de meeste woningen voorzien worden van hr-ketels. Met de sterke toename van bivalente warmtepompsystemen blijken netwerken steeds vaker overbelast en moeten er nogal eens kostbare ingrepen achteraf volgen. Een enkele keer gebeurt ook het tegenovergestelde: dan is het netwerk van een wijk uitgelegd op een hoog elektriciteitsvebruik terwijl dit achteraf onnodig was.

De komst van de warmtepompen, kan van grote invloed zijn op de kosten en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk, benadrukt Wijgerse. Installateurs maar ook vastgoedontwikkelaars zijn vaak goed op de hoogte van de toekomstige voorzieningen in een wijk. Het is slim om die kennis te delen.

Reageer op dit artikel