nieuws

Nieuwe Europese normen Duurzaam ‘dure grap’ voor bedrijfsleven

Geen categorie

De Europese Unie gaat duurzaam bouwen verplicht stellen. Daarbij wordt niet de in Nederland gangbare norm NEN 8006 gehanteerd, maar worden Europese normen leidend. Dit kan ontwikkelaars koud op hun dak vallen, zo waarschuwen critici tegenover Cobouw.

De NEN 8006 over de gegevens en de methode wordt in de loop van volgend jaar ingetrokken, en verschijnen de EN 15804 en de EN 15978 over het bepalen van de duurzaamheid van bouwproducten en bouwwerken. Dat zijn de normen waar Nederlandse bedrijven zich aan moeten gaan houden.
Daar gelden andere rekenmethodes dan bij de NEN-norm. Dat betekent flinke veranderingen. Veel MRPI-bladen zijn gebaseerd op de NEN 8006. Ook de database met milieugegevens van de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) moet dan op de schop. Een aantal allocaties verschuift en veel waarden moeten opnieuw worden bepaald, zo legt Taco van den Broek van de NEN uit tegenover Cobouw.
Het aanpassen van de Nederlandse data en rekenmethode kan ook het bedrijfsleven veel geld kosten. “De Nederlandse aandacht voor de ontwikkeling van de Europese normen is te gering”, vindt Agnes Schuurmans van Rockwool Benelux uit Roermond. Schuurmans neemt onder meer deel aan de Nederlandse spiegelcommissie voor de Europese technische commissie CEN TC 350.
Die commissie stelt normen op voor het bepalen van de duurzaamheidsprestaties van bouwproducten en bouwwerken. “Ik denk niet dat de verhoudingen op de markt door deze normen zullen veranderen, hoewel de partijen wel strijden om hun product er wat beter uit te laten springen. Maar het aanpassen van de rekentools, de database en de MRPI (milieurelevante productinformatie)-bladen aan deze normen kan het Nederlandse bedrijfsleven wel veel geld gaan kosten”, verwacht Schuurmans.

Reageer op dit artikel