nieuws

NEN-normen niet juridisch bindend

Geen categorie

NEN-normen zijn niet juridisch bindend en hoeven daarom niet gratis te worden verstrekt. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald, die daarmee een eerder vonnis van de Rechtbank vernietigd. Dat betekent ook dat NEN betaling mag blijven vragen voor gepubliceerde normen.

Dat is de uitspraak in een langlopende zaak aangespannen door Knooble, een leverancier van applicaties voor bouwadministratie en bouwadviesbureau, tegen het Nederlandse normalisatie-instituut NEN en de Staat.
Het bedrijf wilde kosteloze toegang tot NEN-nomen, omdat deze zouden gelden als juridisch bindend. Wie zich niet aan de NEN-normen houdt, zo redeneerde het bedrijf, handelt in tegenspraak met de wet. Argument is dat het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 verwijzen naar NEN-normen.
Dat moet volgens Knooble ook inhouden dat de normen vrij beschikbaar moeten worden gemaakt, omdat handeling naar deze normen van rechtswege geëist zou worden. Dat zou vallen onder de Bekendmakingswet, zo vond Knooble.
Nu wordt auteursrecht over de NEN-normendocumenten opgeëist door het NEN, die betaling vraagt voor toegang tot de documenten. Twee jaar geleden gaf de rechtbank in Den Haag Knooble gelijk, waarop de Nederlandse Staat in hoger beroep ging.
Het gerechtshof draait dat vonnis terug. De rechters vinden niet dat verwijzing in het bouwbesluit naar NEN-normen betekent dat die normen bindend zijn. Bovendien bevat NEN vooral rekenmethoden en geen richtlijnen, zouden de afspraken in beginsel privaat zijn gemaakt tussen partijen en vormt de betalingseis door NEN geen serieuze horde voor het bedrijfsleven. De normen kunnen bij het NEN gratis worden ingezien.
Voor Knooble zijn de kansen verkeken. Daarnaast moet het bedrijf alle proceskosten op zich nemen van bij elkaar meer dan 10.000 euro.
Het vonnis is hier te downloaden.

Reageer op dit artikel