nieuws

Moratorium op aardwarmteboringen

Geen categorie

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de overheidsinstantie die toezicht houdt op diepteboringen, heeft een moratorium gelegd op het boren naar aardwarmte. Dat meldt NRC Handelsblad gisteravond. Het moratorium geldt niet voor bestaande boringen, en het is op voorwaarden nog steeds mogelijk om toestemming te vragen voor nieuwe projecten.

Het SodM heeft een brief gestuurd aan het Ministerie van Economische Zaken waarin het moratorium bekend wordt gemaakt. Reden voor de boorstop is dat het volgens SodM juridisch onduidelijk is wie de verantwoordelijkheid draagt als er iets misgaat.
Het moratorium is een uitvloeisel van de olieramp dit voorjaar in de Golf van Mexico, waarbij een boorplatform van BP ontplofte en er gigantische hoeveelheden olie de zee instroomde. SodM gaf als gevolg hiervan de opdracht aan gasbedrijven die actief zijn op de Noordzee om een inventarisatie van werkzaamheden en veiligheid te maken. Ook bedrijven die naar aardwarmte boren op land kregen deze opdracht.
Benadrukt moet worden dat de boorstop niets te maken heeft met eventuele veiligheidskwesties, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten tegenover de krant. Het gaat puur over de juridische kwesties.
Een woordvoerder van het SodM laat dan ook weten dat boringen waar al toestemming voor is gegeven gewoon doorgang kunnen vinden. Dat is volgens de toezichthouder met één project het geval: daar was één put al geboord voordat het moratorium van kracht werd, en de tweede put kan nu geboord worden.
Ook is het ondanks het moratorium nog steeds mogelijk om een nieuwe toestemming te krijgen om te boren, “maar dan moet eerst vooraf duidelijkheid worden gegeven over de aansprakelijkheid”, zegt de woordvoerder. Zo zal onder andere een aansprakelijkheidsverzekering moeten worden afgesloten. Die zal volgens NRC vermoedelijk tussen de 20.000 en 200.000 euro kosten, afhankelijk van de grootte van het project.
Het moratorium zal tot in ieder geval 1 januari 2011 van kracht zijn. Maar volgens de SodM zullen de verantwoordingseisen waarschijnlijk ook na die datum van kracht zijn.

Reageer op dit artikel