nieuws

‘Gedwongen ‘eigen energievoorziening’ maakt woning fors duurder’

Geen categorie

Als Vlaams minister van Wonen haar zin krijgt, wordt een gemiddelde Vlaamse woning zo’n 15.000 euro duurder. Dat zegt Bouwunie. Freya Van den Bossche wil vanaf 2014 de verplichting invoeren om in elke nieuwbouwwoning een bepaald minimumpercentage hernieuwbare energie te produceren.

Dat kan bijvoorbeeld door in zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel of een microwarmtekrachtkoppelingsinstallatie te voorzien. In 2014 mag een nieuwe woning immers maar een E-peil (maat voor het energiegebruik) meer hebben van E60. Nu is dat nog E80. Of in mensentaal: de woningen moeten een kwart energiezuiniger worden.
Bouwunie berekende alvast wat dit in de praktijk zou betekenen. De organisatie ging daarbij uit van een halfopen bebouwing van zo’n 175 m² vloeroppervlakte met E80-peil.
„Voorzie je hierin meer isolatie, een betere luchtdichtheid en energiezuiniger ventilatie, dan kan je voor een meerinvestering van zo’n 7.500 euro een E-peil van 60 halen. Investeer je daarentegen bijvoorbeeld in zonne-energie of een geothermische warmtepomp om zo het E-peil te doen dalen, dan zit je al gauw aan meerkosten van 15.000 tot 25.000 euro”, zegt de organisatie.

Reageer op dit artikel