nieuws

Consument bereid meer te betalen voor duurzame bouw

Geen categorie

In Nederland ervaart 73% van de architecten vraag naar duurzame materialen. In bijna een kwart van de gevallen is de opdrachtgever ook bereid hier extra voor te betalen, zo blijkt uit de European Architectural Barometer van Arch-Vision, een zusterbedrijf van BouwKennis.

De ontwikkeling vertaalt zich in de materiaalkeuze van de architect: 46% van de Nederlandse architecten geeft aan dat zij bij het selecteren van (bouw)materialen letten op de aanwezigheid van een duurzaamheidcertificaat en zelfs bereid zijn hier een eventuele meerprijs voor te betalen. Met het Cradle-to-Cradle (26%) en FSC (13%) certificaat werken Nederlandse architecten momenteel het meest.
Eigenschappen die volgens Nederlandse architecten een product duurzaam maken zijn; recyclebaar (95%), vervaardigd uit gerecycled materiaal (94%), bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van een gebouw (91%) en het biologisch afbreekbaar zijn (90%).
De mate waarin architecten duurzame materialen toepassen verschilt sterk per land. Deze verschillen worden voornamelijk veroorzaakt aan de vraagzijde. In landen waar veel vraag is naar duurzame projecten kiezen architecten over het algemeen voor materialen met een duurzaamheidcertificaat en is men zelfs in veel gevallen bereid hier een eventuele meerprijs voor te betalen, zo meent Arch-Vision.

Reageer op dit artikel