nieuws

Aardwarmte ‘niet te stuiten’

Geen categorie

Het aantal projecten waarbij geboord wordt naar aardwarmte heeft een grote vlucht genomen. Volgens studenten en promovendi van de Technische Universiteit Delft is dit niet meer te stoppen.

Dat zeggen de studenten en promovendi tijdens een symposium van de universiteit over het gebruik van aardwarmte. In Nederland wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van geothermie. Hierbij wordt warm water opgepompt uit waterlagen die op een diepte van 2000 of 3000 meter in de ondergrond liggen. Het water, dat soms wel 95 graden Celsius kan zijn, wordt gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen of woonwijken.
Vooral in het westen van het land wordt volop geboord naar aardwarmte. Verschillende kassen in het Westland hebben de handen ineen geslagen en zijn een aardwarmteproject begonnen. In Den Haag worden 4000 woningen door aardwarmte verwarmd, en met de lancering van ThermoGIS in het voorjaar is een informatiesysteem beschikbaar gekomen dat de zoektocht naar aardwarmte moet vergemakkelijken. Toen stelde de Vrije Universiteit in Amsterdam al dat Nederland een topland is voor geothermie, en dat de bodem in het land uiterst geschikt is voor de winning van aardwarmte.

Reageer op dit artikel