nieuws

NUON breekt belofte duurzaamheid

Geen categorie

NUON gaat zijn belofte aan de provincies en het Rijk om te investeren in duurzame energie niet waarmaken. De Volkskrant meldt dat de energieleverancier de zonnecelfabriek Helianthos in Arnhem van de hand wil doen.

Uit vertrouwelijke stukken in handen van de krant blijkt dat NUON de komende dagen knopen gaat doorhakken over de fabriek. Door de fabriek te schrappen kan NUON honderden miljoenen bezuinigen, die het kan pompen in kernenergie. Daarbij weliswaar worden aangetekend dat de nieuwe regering Kernenergie als ‘duurzaam ziet’, maar dat is niet per se de mening van alle bestuurslagen.
Nuon werd vorig jaar overgenomen door het Zweedse Vattenfall. De aandeelhouders, met name de provincies Gelderland, Friesland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam gaven hieraan pas goedkeuring nadat zij garanties hadden gekregen dat Vattenfall ‘de huidige strategie met betrekking tot renewables zal voortzetten’.
Daar lijkt nu dus niets van terecht, al hebben de voormalige aandeelhouders nog niet al hun aandelen overgedragen. Zij kunnen bij de stichting Nuon Energy Public Assurance Foundation (NEPAF) een discussie aanzwengelen. De NEPAF is specifiek voor dit soort zaken opgericht. Nu een een discussie aanzwengelen is volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland echter te vroeg. Dit komt omdat NUON officieel zich bij het standpunt houdt een partner te zoeken die mede wil investeren. Dat het bedrijf feitelijk andere plannen blijkt te hebben, doet voorlopig nog niet ter zake.

De afgelopen tien jaar heeft de fabriek in Arnhem alleen al van het Rijk en de provincie Gelderland 15 miljoen euro subsidie gekregen. Voor de installatie is Chinese interesse: Hanergy. Dat bedrijf laat binnenkort weten of het de fabriek zal kopen. Hanergy zou van plan zou zijn de techniek naar China te verhuizen.

Reageer op dit artikel