nieuws

Neemt robot werk van installateur over?

Geen categorie

De installatiewereld krijgt binnenkort te maken met twee nijpende probemen. Ten eerste zijn er simpelweg te weinig mensen die installateur willen worden. En als er al mensen zijn, hebben ze vaak niet voldoende kennis. Het lijkt erop dat er oplossing is: de installateur als robot.

Tijdens het AR-congres (www.ar-congres.nl) op 18 november in het Amsterdamse Club Trouw komt de toekomst van de installateur aan bod. Binnenkort zal namelijk een ongeschoold persoon in staat zijn om bijvoorbeeld een cv-ketel te repareren. Dit dankzij zogenoemde augmented reality (AR). Een nieuwbakken installateur zonder opleiding kan dankzij een speciale bril die fungeert als digitale leermeester een cv-ketel aan. De installateur ‘ziet’ in de bril namelijk precies wat hij moet doen.
Dit onderwerp en nog veel meer over augmented reality (http://nl.wikipedia.org/wiki/Toegevoegde_realiteit) is te zien tijdens het AR-congres. Zo spreekt onder andere de AR-goeroe Robert Rice (http://www.marketingfacts.nl/berichten/20090604_momo_11_robert_rice_over_augmented_reality/) over de toekomstige ontwikkelingen. Maar ook het Franse Laster Technologies komt aan bod. Zij zijn erin geslaagd om een augmented reality-bril te maken die ook draagbaar is (http://www.laster.fr/produits/promobiledisplay/?lg=en).
Ook Nederlandse partijen zijn vertegenwoordigd, zoals Muzar (http://www.muzar.org/). Dit bedrijf is er in geslaagd een simpel programma te schrijven, waarmee je zelf virtuele lagen kan maken. Als iemand op zoek is naar een installateur in de buurt, kan die worden aangegeven in een mobiele telefoon.

Meer informatie? Surf naar www.ar-congres.nl of stuur een mailtje naar info@ar-congres.nl. Het augmented reality-congres wordt georganiseerd door Technalia (http://www.technalia.nl/), Vision & Robotics (http://visionenrobotics.nl/), CloudWorks (http://www.cloudworks.nu), DataCenterWorks (http://datacenterworks.nl/), AppWorks (http://appworks.nl/) en TelecomWorks (http://www.telecomworks.nl/).

Reageer op dit artikel