nieuws

Lekker koel door zonnewarmte

Geen categorie

Jazeker het kan. Met de energie van de zon kunnen gebouwen worden gekoeld. In Nederland zijn de eerste projecten van start gegaan. Ook in andere delen van Europa bestaat er veel belangstelling voor deze aanpak.

Het in Maasdijk gevestigde bedrijf HRsolar heeft een adsorptiekoelmachine geïnstalleerd bij een bedrijfspand van JS Laadtechniek in Barendrecht. Net als bij een koelkast maakt adsorptiekoeling gebruik van een cyclus waarbij een koudemiddel bij hoge druk en temperatuur condenseert en bij lage druk en temperatuur weer verdampt. Tijdens het verdampen onttrekt de koelinstallatie warmte uit de omgeving. In het geval van de installatie in Barendrecht leveren 36 zonnecollectoren de benodigde warmte. Als back-up is een houtkachel geïnstalleerd die het buffervat kan opwarmen en daarmee ook de koelmachine kan aandrijven. Overigens kan de installatie in de winter ook warmte leveren aan de vloerverwarming van het gebouw.

HR Wooncomfort in Joure werkt samen met het Duitse bedrijf SorTech voor de import van adsorptiekoelmachines, die ook werken met zonne-energie. HR Wooncomfort heeft afgelopen voorjaar in Uitgeest voor het eerst een koelmachine geplaatst die met behulp van warm water van minstens 55 graden Celsius kan koelen. De benodigde warmte komt van 27 Topson zonnecollectoren, het opgewarmde water blijft bewaard in 2 buffervaten van elk 1.500 liter. De koelmachine gebruikt het warme water om te koelen tot een temperatuur van 6 tot 10 graden Celsius. Het gekoelde water komt vervolgens in een koude buffer van 500 liter terecht en stroomt vervolgens door de bestaande vloer- en wandverwarmingsinstallatie.

Ook airconditioning op basis van zonne-energie is mogelijk, een techniek die in Zuid-Europa al vaak is toegepast. Toch is meer kennis op dit terrein in heel Europa belangrijk, omdat de behoefte aan koeling toeneemt. De Europese Unie wil de ontwikkeling van deze techniek  ondersteunen, en heeft binnen de International Energy Agency daartoe het onderzoeksprogramma Solair gestart, dat eind dit jaar afloopt. Hieraan doen partners uit negen landen mee om kennis over te dragen. Standaardisatie van de techniek moet ertoe leiden dat de prijs van de installaties omlaag kan.

Bron: EOS Magazine


 

Reageer op dit artikel