nieuws

Hybridewonen boven winkelcentrum

Geen categorie

In Leeuwarden worden 88 appartementen uitgerust met een het hybride systeem GeniaHybrid van AWB. In de Friese hoofdstad zijn momenteel 88 koopappartementen boven winkelcentrum Bilgaard in aanbouw.

De appartementen worden allemaal voorzien van een Genial-Hybrid. De GeniaHybrid combineert een hr-ketel met een lucht/waterwarmtepomp. Woningen in de projectenmarkt zijn voor een groot deel voorzien van gasketels. Deze dienen voor de ruimte­verwarming en tapwaterbereiding. Met het oog op de milieuwetgeving zijn steeds meer woningbouwverenigingen op zoek naar eenvoudig toepasbare duurzame oplossingen in de bestaande bouw. Dit geldt vooral voor labelverbetering van de woning. Vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot is namelijk een voorwaarde voor labelverbeteringDe lucht/waterwarmtepomp levert zoveel mogelijk de gevraagde verwarmingscapaciteit. De HR-ketel treedt alleen in werking tijdens piekperiodes in de warmtevraag en voor de tapwaterbereiding. Als extra biedt de lucht/waterwarmtepomp koeling tijdens de zomermaanden.

Het hybridewonen biedt dan ook een goede balans tussen gas- en elektriciteitsverbruik. De energiekosten kunnen daarmee  wel 25 procent lager uitvallen.  Het hele systeem wordt aangestuurd door DSI (Dynamische Systeem Intelligentie). Voor de gemiddelde zachte temperaturen wordt de warmtebehoefte volledig verzorgd door de warmtepomp. Voor de lage temperaturen schakelt het systeem tussen ketel en warmtepomp.

 

Reageer op dit artikel